Transport van Abu Dhabi Airport naar centrum // bus A1, bus 170 of taxi

De drie mogelijke verbindingen tussen Abu Dhabi Airport en de stad zijn met een huurauto, met de taxi of met de bus. Wij raden een huurauto alleen aan als je van plan bent om echt grote afstanden te gaan rijden. Zelfs dan kun je de huurauto beter in de stad huren omdat dit gewoon goedkoper is. Verder is de taxi in alle gevallen vele malen duurder dan de bus, maar dit is vooral omdat de bus erg goedkoop is. De bus kost namelijk slechts €1, en de taxi ongeveer €17. De prijzen zijn overigens een indicatie. Een taxiritje is natuurlijk sowieso variabel, en de wisselkoers kan ook veranderen. Wij hebben gerekend met 4AED = €1.

Hieronder zie je de locatie van het vliegveld ten opzichte van de stad. De toegangsweg naar het vliegveld ligt in het zuiden. De twee punten zijn het vliegveld, en Al Zahiyah City Air Terminal (een busstation in het uiterste westen van de stad).

Verbinding met de bus A1 ↑↑

Je kunt met (vaak rode) A1 bus naar de stad reizen. De bussen hebben (gelukkig) allemaal airconditioning. Op de stoep buiten terminal 1 (en 3), en op de stoep buiten terminal 2, vertrekken ze. Ook bij het vrachtgebouw en bij het politiebureau zijn bushaltes. Blauwe en witte borden geven duidelijk aan wat een bushalte is. Maar check toch altijd even wat er op de bus staat. Als er A1 staat, heb je de goede bus te pakken. Bus A1 rijdt af en aan tussen het vliegveld en City Air Terminal in het centrum van Abu Dhabi. De City Air Terminal is een busstation in het westen van de stad. Bus A1 is een normale bus die langs allerlei bushaltes komt.

bus van het vliegveldTerminal 2, Terminal 1, dan rijdt hij een heel stuk door tot en met Al Rawdhah, om door te rijden naar Al Sarafat Karamah St / ADNEC, dan Al Mushrif Shk Rashid Bin Saeed St / Immigration Dept, dan Al Nahyan Sultan Bin Zayed1st St / Bus Station, dan Al Danah Zayed 1st St / St 10, dan Al Zahiyah Zayed 1st St / Electra Park om te eindigen bij Al Zahiyah City Air Terminal. Alle stops van bus A1 zijn weergegeven op de interactieve kaart hierboven. De reistijd helemaal naar City Air Terminal is zo’n 45 minuten, de bus kost 4AED (€1). Bedenk dat hij na het vliegveld via Int. Airport Road (en niet via de E10) richting het westen rijdt.

Bus 170 / Yas Island ↓↓

Moet je vanaf het vliegveld richting Yas Island? Dan kun je met bus 170. Deze gaat alleen vanaf terminal 1, via Etihad Plaza en Al Raha Beach Al Muneera (naar het noorden) naar Yas Island (en daarmee ook Yas Mall). Hij stopt nog even bij een ADNOC service station (benzinestation) om vervolgens helemaal richting het centrum te rijden. Drie bushaltes in het centrum later komt hij aan bij Al Rawdhah St 4 / St 17, wat het eindstation is. Hier draait hij weer om, om weer via Yas Island richting het vliegveld te rijden. Op het kaartje hieronder kun je de bushaltes zien. Bedenk dat de route tegen de klok in gaat.

Andere bussen vanaf het vliegveld

Je kunt ook andere bussen vanaf het vliegveld nemen. Maar let op dat je wel richting de stad gaat! Bus 490 bijvoorbeeld, gaat naar het Al Ain Bus Station, een stadje ten oosten van de luchthaven. Abu Dhabi zelf ligt ten westen van de luchthaven. Het zou toch jammer zijn als je de verkeerde kant op reist. Ook bus 211 gaat niet echt richting het centrum, maar is meer een bus die van het zuiden (Mussafah Dalam Mall) naar het noorden (Al Rahba Hospital, 15 kilometer ten noorden van AUH Airport) gaat. Via het vliegveld dan wel. Ook bus 240 gaat naar het Al Rahba Hospital, alleen dan naar Al Wathba Workers City (of: Al Mafraq Workers City). Dit is een stadje zo’n 20 kilometer ten zuiden van het vliegveld. Bus X81 gaat helemaal ver: richting Ruwais. Deze stad ligt maar liefst 200 kilometer richting het westen. Kijk dus uit dat je niet op de verkeerde bus stapt!

Auto huren of de taxi?

De taxi kost 70 AED, dit is omgerekend zo’n €16. Je kunt ook een auto huren. Op het vliegveld kun je dit regelen bij Skypark Plaza, tegenover terminal 3. Bekende autoverhuurders zoals Hertz en Europcar vind je hier. In de stad is het huren van een auto vaak goedkoper. Dan kun je de bus pakken (details hierboven) en ergens in de stad een auto huren. De reistijd is hetzelfde met de taxi als met het huren van een auto; 20-30 minuten. Dit scheelt ruim een kwartier met de bus.